Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

Zobaczyliśmy nowoczesny sprzęt i urządzenia do wyposażenia zakładów gastronomicznych i hoteli, podglądaliśmy pracę doświadczonych kucharzy i barmanów, degustowaliśmy przyrządzane przez nich dania i napoje.
Podczas tegorocznej edycji Targów wybitni szefowie, znani m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych, zaprezentowali w Kuchni Mistrzów swoją wizję przyrządzania potraw, a branżowi specjaliści podzielili się wiedzą z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.
(fot. Kacper Wojtysiak)

th38
th25
th18
th21
th39
th2
th43
th30
th22
th23
th20
th31
th27
th34
th13
th41
th33
th3
th7
th6
th35
th16
th10
th26
th42
th29
th12
th11
th28
th40
th14
th17
th15
th24
th1
th5
th8
th4
th32
th19

Przyszli technolodzy żywności z klasy III TZ po raz kolejny mieli przyjemność zapoznać się z procesami produkcyjnymi w zakładzie produkcyjnymi i przeżyć słodką przygodę. Tym razem była to największa w Europie fabryka wyrobów cukierniczych Ferrero Polska w Belsku Dużym. Produkty z fabryki w Belsku trafiają do około 60 krajów świata. Należą do nich Nutella, Kinder Niespodzianki, drażetki Tic Tac, batoniki Kinder Bueno, jajka Kinder Joy, praliny Raffaello i wiele innych...

      

Technologia żywności zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.
Aby zapoznać się z tymi procesami i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, uczniowie z klas II i III Technikum - technik technologii żywności z ZSSiH w Radomiu, uczestniczą w wycieczkach zawodowych. Wycieczki dostarczają mnóstwo pozytywnych wrażeń i dużo istotnych informacji, które niewątpliwie pomagają zrozumieć wiele zagadnień.
Nasi młodzi technologowie żywności osobiście przekonują się jaka praca może czekać przedstawicieli tego zawodu.

FERRERO POLSKA w Belsku Dużym - zapoznajemy się z procesem produkcji wyrobów cukierniczych.

       

PEPSICO POLSKA w Michrowie i poznanie technologii produkcji napojów bezalkoholowych.

  

Zakład Masarski "KRAWCZYK" - poznanie cyklu produkcyjnego, przetwórstwa mięsa i wędlin

   

Przyszli technolodzy żywności z klasy 3 Z pod opieką nauczycieli J.Pieczyńskiej i A.Wachowicz uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zakładu Mleczarskiego FigAND w Kolonii Wawrzyszów.
Uczniowie mieli możliwość poznać proces technologiczny produkcji wielu przetworów mleczarskich, od przyjęcia surowego mleka do pakowania i magazynowania wyrobu gotowego. Uczestniczyli w badaniu mleka w zakładowym laboratorium zgodnie z unijnymi standardami.
Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia do produkcji i pakowania serów, napojów mlecznych fermentowanych, mleka spożywczego, które można było obejrzeć i poznać zasadę działania w praktyce.
Miłym akcentem na zakończenie była degustacja pysznych wyrobów produkowanych w FigAND.
Dziękujemy dyrekcji FigAnd-u za możliwość zwiedzenia zakładu!

Back to top