Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Previous Next Play Pause

IMG_20191023_094659
IMG_20191023_121513
IMG_20191023_094250
IMG_20191023_094158
IMG_20191023_093837
IMG_20191023_122053
IMG_20191023_094706
IMG_20191023_094300
IMG_20191023_121353
IMG_20191023_093318
IMG_20191023_101712
IMG_20191023_094949
IMG_20191023_100420
IMG_20191023_095158
IMG_20191023_093844
IMG_20191023_101847
IMG_20191023_093330
IMG_20191023_101510
IMG_20191023_101714
IMG_20191023_100405
IMG_20191023_121842
IMG_20191023_094358
IMG_20191023_121633
IMG_20191023_092240
IMG_20191023_092124
IMG_20191023_094322
IMG_20191023_121840
IMG_20191023_094330
IMG_20191023_093724
IMG_20191023_110701
IMG_20191023_094947
IMG_20191023_123236
IMG_20191023_122055
IMG_20191023_091852
IMG_20191023_110623
IMG_20191023_121648
IMG_20191023_095150

umożliwia rozwijanie KOMPETENCJI /wiedzy, umiejętności i postaw/ OSOBISTYCH (dążenie do rezultatów, elastyczność myślenia, gotowość uczenia się, kreatywność, myślenie analityczne, organizacja pracy własnej, otwartość na zmiany, podejmowanie decyzji, radzenie sobie z niejednoznacznością, radzenie sobie ze stresem, rozwiązywanie problemów, samodzielność, sumienność, zarządzanie czasem) i SPOŁECZNYCH (autoprezentacja, dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, identyfikacja z firmą, komunikatywność, kultura osobista, negocjowanie, obsługa klienta, obycie międzykulturowe, orientacja na klienta, procedury – znajomość i stosowanie, proces sprzedaży, prowadzenie prezentacji, relacje z klientami, relacje z przełożonymi, współpraca w zespole, współpraca wewnątrzfirmowa, wywieranie wpływu).

NASZA SZKOŁA PRZYGOTUJE CIĘ DO ŻYCIA, PRACY I DALSZEGO KSZTAŁCENIA

Absolwenci naszej szkoły nie mają problemów z uzyskaniem pracy w zawodzie, który daje satysfakcję i możliwość rozwoju.
Są poszukiwani w kraju, otwarte są dla nich także rynki zagraniczne.



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik hotelarstwa świadczy usługi kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelowym. Planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie; ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową; współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski. Udziela informacji turystycznej. Sporządza dokumentację rozliczeniową i rezerwacyjną. Utrzymuje porządek w obiekcie hotelowym. Wykonuje prace biurowe.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika hotelarstwa
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • HGT.03.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
    • HGT.06.Realizacja usług w recepcji
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach 

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
  • rezerwowania usług hotelarskich
  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik hotelarstwa powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • komunikatywnością
  • dobrą organizacją pracy
  • umiejętnością harmonijnego współdziałania z innymi
  • asertywnością i odpornością na stres
  • dyskrecją
  • znajomością języków obcych
  • znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi hotelarskie. Na zajęciach praktycznych obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju jak i za granicą. Typowymi miejscami pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne, a także współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza i inne. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności hotelarskiej lub agroturystycznej.


    

CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik organizacji turystyki organizuje działalność turystyczną, imprezy i usługi turystyczno-rekreacyjne, obsługuje klientów korzystających z usług turystycznych, prowadzi informację turystyczną, stosuje przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, posługuje się językiem obcym podczas organizacji i realizacji imprez turystycznych, organizuje prace zespołu i współpracuje z organizatorami ruchu turystycznego. Sporządza dokumentację rozliczeniową i rezerwacyjną. Wykonuje prace biurowe. Realizuje zadania w systemach rezerwacyjnych, prowadzi także działania marketingowe na rzecz turystyki. Dba o jakość świadczonych usług i zadowolenie klienta.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika organizacji turystyki
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • HGT.07.Przygotowanie imprez i usług turystycznych
    • HGT.08.Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • organizowania działalności turystycznej
  • organizowania imprez i usług turystycznych
  • obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych
  • rozliczania imprez i usług turystycznych 

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik organizacji turystyki powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • komunikatywnością
  • dobrą organizacją pracy
  • umiejętnością harmonijnego współdziałania z innymi
  • wytrwałością w działaniu
  • kreatywnością
  • asertywnością i odpornością na stres
  • znajomością języków obcych
  • znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych i obiektach świadczących usługi turystyczne. Na zajęciach praktycznych obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju jak i za granicą jako pracownik biura podróży, izby turystyki lub punktu informacji turystycznej, organizator wyjazdów turystycznych, kierownik wycieczek, sprzedawca produktów turystycznych, przewodnik turystyczny, pilot wycieczek, stewardessa/steward, animator czasu wolnego. Możesz pracować także w hotelach, agroturystyce, klubach, stowarzyszeniach i innych organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki.



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów - gości lokalu gastronomicznego - od ich wejścia do opuszczenia go. Zakres pracy technika usług kelnerskich to m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizacja zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy technik usług kelnerskich stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Technik usług kelnerskich może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika usług kelnerskich
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich
    • HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach 

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera
  • rozliczania usług kelnerskich
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
  • rozliczania usług gastronomicznych

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich charakteryzuje się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • umiejętnością nawiązywania kontaktu z ludźmi 
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • kreatywnością
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • znajomością języków obcych (w turystycznych miastach, wymagana jest minimum znajomość języka angielskiego)
  • znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Typowymi miejscami pracy technika usług kelnerskich są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele, centra biznesowe i domy weselne. Technik usług kelnerskich może być również zatrudniony na statkach i promach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

 


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik technologii żywności (z rozszerzeniem o elementy dietetyki) zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego. Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji, wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika technologii żywności
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych
    • SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • wytwarzania produktów spożywczych
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:

  • wrażliwość estetyczną i smakową
  • dokładność
  • kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
  • cierpliwość
  • umiejętność pracy w zespole
  • umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn 
  • systematyczność
  • odpowiedzialność
  • umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji 
  • umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
  • dokładność i podzielność uwagi 
  • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
  • dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Od roku szkolnego 2017/2018 w klasach o profilu technik technologii żywności realizowany jest program nauczania zakładający zdobycie dodatkowej wiedzy i umiejętności z zakresu dietetyki, zasad żywienia człowieka, analityki i bezpieczeństwa żywności.

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz w różnych zakładach przemysłu spożywczego. Na zajęciach praktycznych obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej; w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności; w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych; w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności; w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych; może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.

 


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Pobiera surowce i półprodukty do produkcji kulinarnych. Zabezpiecza przed zepsuciem surowce, półprodukty i gotowe wyroby. Wykonuje obróbkę wstępną produktów (ręczną, mechaniczną, termiczną). Wykonuje gastronomiczny rozbiór mięsa. Wykonuje różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różne asortymenty potraw. Wykańcza, porcjuje, dekoruje i wydaje wyroby kulinarne. Sporządza potrawy dla różnych diet. Przygotowuje potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz (HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań)
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Kucharz powinien charakteryzować się:

  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • zainteresowaniem sztuką kulinarną
  • dyscypliną
  • odpowiedzialnością
  • kreatywnością
  • spostrzegawczością i podzielnością uwagi
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u prywatnych pracodawców. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować w kraju i za granicą w restauracjach, hotelach, na statkach, w firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, możesz np. otworzyć pizzerię, restaurację, firmę cateringową, firmę prowadzącą kursy gastronomiczne możesz też prowadzić blog kulinarny.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

 


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych (wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych), ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Obsługuje i reguluje urządzenia do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Miesza surowce zgodnie z recepturami. Przygotowuje nadzienia. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik (SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych)
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się:

  • dokładnością
  • kreatywnością – wyobraźnią, zdolnościami manualnymi
  • cierpliwością
  • sumiennością
  • zainteresowaniem cukiernictwem, żywieniem i gastronomią,
  • predyspozycjami do sprawnej oceny surowców i produktów finalnych oraz oceny organoleptycznej produktów i półproduktów cukierniczych, z wyczuciem czasu i miejsca
  • umiejętnością dostosowania do potrzeb klienta
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach cukierniczych w szkole oraz w najbardziej znanych i cenionych cukierniach w Radomiu. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/.
Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą (zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub na indywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta oraz wysokich walorach zdrowotnych. Do jego zadań zawodowych należy: przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, dzielenie i kształtowanie kęsów ciasta, ich rozrost i wypiek. Praca piekarza wiąże się także z obsługą maszyn, urządzeń, pieców oraz aparatury kontrolno-pomiarowej. Piekarz powinien też umieć dokonać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta i gotowego pieczywa. Wśród zadań zawodowych znajduje się także produkcją galanterii piekarskiej: rogali, chałek, plecionek oraz wyrobów okolicznościowych z dekoracjami na specjalne okazje. Piekarz prowadzi również dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie piekarz (SPC.03.Produkcja wyrobów piekarskich)
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • magazynowania surowców piekarskich, dodatków i materiałów pomocniczych
  • przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich
  • ekspedycji gotowych wyrobów

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Piekarz powinien charakteryzować się:

  • dokładnością
  • cierpliwością
  • sumiennością
  • zainteresowaniem piekarnictwem, żywieniem i gastronomią,
  • sprawnością manualną związaną z ręcznym formowaniem półproduktów (chałki, rogale, bułki)
  • predyspozycjami do sprawnej oceny surowców i produktów finalnych oraz oceny organoleptycznej produktów i półproduktów piekarniczych, z wyczuciem czasu i miejsca.
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać się w znanych i cenionych piekarniach w Radomiu i jego okolicach. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju, jak i za granicą (obecnie jest największe zapotrzebowanie na piekarzy z umiejętnościami tradycyjnego wypieku pieczywa) w piekarniach, w halach produkcyjnych, magazynach wyrobów gotowych, w restauracjach, na statkach pasażerskich, w domach wczasowych i sanatoriach, w centrach biznesowych i domach wczasowych, w handlu surowcami, maszynami i wyrobami gotowymi. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna lub zakładając spółkę cywilną, spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność piekarską, usługową, handlową.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

Back to top